Hozzávalók:
25 dkg méz
50 dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás és két tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
1 csomag mézeskalács fűszer
pici só
Elkészítése:
A mézet felmelegítjük egy edényben, majd beletesszük a vajat és a cukrot és tovább melegítjük addig, míg azok el nem olvadnak
Eközben a száraz hozzávalókat -a lisztet, a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszert és a sót- összekeverem
Volt segítségem is :-)
A mézes egyveleget az edénnyel együtt beleteszem egy nagyobb edénybe, amit hideg vízzel töltöttem meg. Ebbe hagyjuk addig a cukros-vajas-mézet, amíg egész langyosra le nem hűl, majd a felvert tojást belevegyítjük.
Ezt követi a tésztagyúrás, vagyis a száraz és a nedves hozzávalók összekeverése, összegyúrása.
Én ennél a pontnál kicsit megijedtem, mert a tésztám egy ragadós, langyos massza lett, ami egyáltalán nem hasonlított a mézeskalács tésztára....
Mint kiderült, ennek pont így kellett lenni... a tésztát polpackba csomagolva a hűtőbe tettem kb. 1/2-1 órára (amíg teljesen le nem hűl), és mikor kivettem a hűtőből, mintha varázslat történt volna ... a ragacsos maszlagból tökéletes tészta lett !!
Nyújtás...szaggatás...nyújtás... szaggatás.... és sütés
Én 200 fokon sütöttem 10 percig, de ez sütőtől is függ, hogy meddig kell bent hagyni
JA!!! majd el felejtettem úgy, mint amikor sütöttem is, a mézeskalácsok sütés előtt meg lehet kenni tojással, de ha te is elfelejted, mint én... nem dől össze a világ :-)
DÍSZÍTÉS: ... a legjobb móka :-)
Ki hogy szereti... én tartok a mostanság kapható kész díszítőtollaktól...ezért tojásfehérjéből, porcukorból és egy ici-pici citromléből elkészítettem a mázat, amit nejlon tasakokba töltöttem és ezzel nyomtuk a mintákat a sütikre.
Egy fél nap, vagy pár óra múlva tegyétek őket dobozokba, hogy puhuljanak :-)
Apró, ügyes kezek segítettek nekem :-)
Ezek a Jázmin remekei...
...Az enyéim ilyenek lettek
Jó sütkérezést Nektek!...
és ha tudtok még tuti trükköket, vagy receptet, hozzászólásban küldjétek el Nekem!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése