2011. december 8., csütörtök

Health ... Mivel védekezzünk a megfázás ellen?

A nátha, a meghűléses betegségek nem kötelező velejárói a hideg, téli hónapoknak. Hogyan előzhetők meg a téli nyavaják, vagy ha már esetleg felütötte a fejét  a megfázás, miként kezelhetjük gyógyszerek nélkül, természetesen? 
Ez a bejegyzésem erről fog szólni.







Echinacea
Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas.

A gyógynövény többféleképpen is segíti szervezetünk  védekező képességét


Az Echinacea az interferon hormon termelődését is elősegíti. Ez a hormon a vírusos megbetegedések esetén termelődik szervezetünkben, és fontossága abban rejlik, hogy képes mozgósítani testünk összes immunsejtjét, hogy gyorsan él hatásosan leküzdhessük a fertőzést.

Az Echinacea ráadásul a fehérvérsejtek — makrofágok és limfociták, vagy T-sejtek — képződését is elősegíti, melyek a legkülönfélébb betegségek ellen képesek küzdeni (ilyen pl. a rák is). Kimutatták azt is, hogy testünk természetes "gyilkolósejtjeinek" számát és aktivitását is növelik, ami azt jelenti, hogy még több erős harcosunkat tudjuk a csatamezőre küldeni.

Végül pedig, az Echinacea a limfotikus rendszert is stimulálja, tehát kitisztítja a nemkívánatos anyagcseretermékeket és mérgeket a szervezetből, melyek a fertőzések leküzdése után maradnak a testben, így felgyorsítja a betegségekből történő felépülést, minek következtében hamarabb visszatérhetünk a mindennapi kerékvágásba.


A növényt alkalmazzák echinacea-cseppek, homeopátiás golyócska, tabletta és oldat formájában, amelyek gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban szerezhetők be.




Gyömbér
A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén.
Mivel a gyógyhatású fűszernövénnyel izzadást is előidézhetsz, akár a lázas megbetegedés esetén is segítheti a felépülést.

Készíts teát gyömbérből a következőképpen:  Hámozz meg egy hüvelykujjnyi (3-4 cm) gyömbérgyökeret, vágd apróra, vagy reszeld le és  forrázd le vízzel, majd hagyd állni úgy 20 percig. Ezután melegen kortyolgasd el, majd  -ha esetleg már elkapott a nátha-  ezt ismételd meg napi 2-3 alkalommal.

A gyömbér tea hatását fokozhatod néhány csepp hozzáadott Echinacea-val is.

Aki még nem kóstolta a gyömbért, számítson rá, hogy kicsit csípős íze van.
 ... Én szeretem :-)   -(Kismamaként is ezt fogyasztottam, mert enyhíti a hányingert is)-







Fahéj

A fahéj gyulladásgátló hatással rendelkezik, jó antioxidáns  és kiválló ellenszere a hurutos megbetegedéseknek.

Fahéj tea készítése:  1/2 vagy 1 taáskanál fahéjkérget párolj vízben kb. 10 percig, majd a teát melegen fogyaszd el  (önmagában, vagy mézzel ízesítve)
+ 1 fahéjas csodaszer, ha már meg vagy fázva:
naponta háromszor, három napon keresztül fogyassz  1 kanál mézet + 1/4 kanál őrölt fahéjat.
Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.

A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert,
védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok
vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket
a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.






Fokhagyma
A fokhagyma antibakteriális  hatása révén légúti megbetegedések okozta fertőzések kezelésében is használatos.  Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. 
Téli hónapokban ideális vacsora a fokhagymás pirítós, de  más formában is magadhoz veheted ezt a csodaszert, pl amennyiben a szagát nem bírod, már vásárolható gyógynövényboltokban kapszula formában is,  bár én inkább a természetes fokhagyma híve vagyok.







Kakukkfű

Napi 1 - 2 csésze kakukkfű tea az egyik legjobb módszer a fájó torkokra, a köhögésre és a felülfertőzések elkerülése végett.







Remélem hasznos volt  e néhány sor  ... ha tudtok hatásos betegségmegelőző házi praktikát, azt megjegyzésben nyugodtan megírhatjátok Nekem 



Forrás: Herb Companion Winter Magazin, google, Házipatika.comEgészségünk weboldalVitalShop Builder

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése